Saturday, September 4, 2010

~ ayat2 cinta.....

Pasti sume penah tgk cter tu kn.........satu cter yg byk pengajaran dan iktibar yg mengajar kte erti sebenar CINTA. Bkn setakat cinta kepada sesama manusia tp ugak cinta dgn Allah s.w.t yg menentukan segala perjalanan hdp setiap umat2nye... bg sy cter ayat2 cinta mengajar sy mengenal erti hubungnan sesama manusia yg selama nie sy xtau ertinye..dan ugak hubungan kte dengan pencipta kte yg paling agung Allah s.w.t...bg sy cter 2 benar2 wat sy sedar bahawa setiap manusia mesti pengorbanan atas pe yg akan ket lakukan...berbalik pd cter 2..watak utama ada Fahrin seorang mahasiswa di universiti al-azhar di mesir...seorang yg baik,beriman dan sentiasa mempunyai jiwa yg ikhlas..menjadi idaman setiap wanita di kampusnye kerana kelembutan dan ketaqwaannye kepada Allah..

Aisyah seorang wanita yg dikenali oleh Fahrin secara tidak sengaja nye seorang wanita yg sopan-santun dan lemah lembut..dia seorang wanita yg juga sentiasa menghambakan dirinye kepada Allah yg maha berkuasa..walaupn dilahirkan dlm golongan keluarga yg berada wanita ni sentiasa bersikap rendah diri dan bertolak-ansur...bg ku ada kah wujud wanita jenis ni dlm ni?????? seorang wanita yg sentiasa menjaga kehormatan diri dan keluarganye..hanya Allah saje yg maha mengetahui...Aisyah seorang wanita yg sentiasa berfikiran terbuke tp mengikut batasan yg ditetap kn olehNya..seorang wanita yg sentiasa mengaja tutur katanye..seorang yg sentiasa menjga maruah diri serta sentiasa beriman kepada Allah s.w.t....

Maria seorang wanita yg menjadi jiran Fahrin dan menjadi kenalan wanita pertama Fahrin di sana. Seorang wanita yg berlainan agama dengan Fahrin tp sgt meminati agama Islam..seorang wanita kristian yg meminati agam islam sehingga mampu menghafal surah mariam... Dia sgt meminat Fahrin dlm diam2.. Dia seorang wanita yg sentiasa ingin mendekati diri dengan agama islam... Ble tgk cter 2 membuat aku terfikir seorang wanita yg dari agama lain bersungguh2 mempelajari islam dan ingin mengenali Allah s.w.t..Adakah seorang wanita yg beragama islam sendiri sanggup berkorban demi agamanye???? Adakah wujud lg kag seorang wanita sebegitu dlm masyarakat hari ni???? Aku xada hak nk simpul sume 2....hnya Allah saje yg yg berhak...

Akhirnya Fahrin berkahwin dengan Aisyah.....wanita yg kini paling Fahrin cintai dlm hdpnye.... tp dlm ms yg sama Fahrin tidak tahu Maria begitu mencintainye. Maria sanggup menyimpan perasaannye demi kebahagian Fahrin Dan Aisyah... Pada satu ketika Fahrin dituduh merogol dan ditangkap..itu saat ujain yg paling berat yg bakal dihadapi oleh Fahrin.... tp Aisyah seorang isteri yg tetap tabah dan bersabar serta sentiasa percayakn suaminye.. Dia pecaya Fahrin tidak bersalah dan difitnah oleh golongan munafik.... Aisyah tetap mencari jalan untuk bebas kn Fahrin dan sanggup berkorban ape saje demi menegak keadilan suaminye...sentiasa berdiri dibelakang suaminye walaupn suaminye dicaci dan dihina.... Dia sentiasa berdoa kpd Allah dengan ujian yg datang nie... Fahrin tetap bersabar dan tetap meneguh iman kpada Allah dengan ujian yg datang ni.... Maria ditimpa kecelakaan dan tidak sedar diri...dia ada lah saksi utama kes Fahrin...dan juga seorang wanita yg sgt mencintai Fahrin.. Aisyah dapat tahu bahawa Maria sgt mencintai Fahrin....demi membantu Fahrin dan Maria wanita nie sanggup berkorban bahkan sanggup berkongsi kasih sayang suaminye dengan org lain....walaupn pahit nk ditelan Aisyah tetap meneruskan perjalanan ni.... Bg sy..kagum dengan pengorbanan Aisyah kepada suaminye.... Dia sendiri memberi persetujuan supaya Fahrin kahwin nga Maria demi kebaikan sume....walaupun jiwanye berat nk restuinye tp demi suaminye tercinta dia sanggup lakukan kerana cintanye kepada suami dan Allah s.w.t....... Tabah dan sabar menempuhi dugaan nie....

Berdasarkn kan cerita itu bg aku byk mengajar tentang ketabahan dan kesabaran kte sbg manusia ciptaan Allah s.w.t ..... Ujian diturunkn berdasarkan dgn kemampuan setiap individu itu.. Allah x sekejam mcm Zionis dengan rakyat Palestin.. Allah yg menentukan segalanye jodoh,ajal,rezeki dan hdp kte ditentukanNya...Bg ku watak Aisyah dan Maria ada lah wanita2 ingin memiliki cinta tp x lupe kepada Allah s.w.t..... Cinta yg ikhlas dan mendalam serta mendapat keberkatan Allah adalah cinta yg perlu kte perlukan dlm hdp nie terutama kte sbg remaja... Bkn cinta yg hanya ungkpan semata2 dan bkn hnya cinta yg melampaui batasan kte sbg org islam.... Yg penting cinta kte kepada Allah s.w.t adalah cinta yg palinga agung sekali...kerana kte bkn selamanya hdp dimuka bumi ni.....cinta kte kepada rasul..cinta kte kepada ibubap dan cinta kte kpd pasangan kte... Cter 2 byk memberi inspirasi kpd sy untuk mencari cinta yg ikhlas dan jujur.....tp satu je bermain di benak sy... Adakah wujud cinta yg ikhlas dan jujur pada masa kini?????? Adakah sy akan berjumpa dengan wanita yg sanggup hdp semati nga sy???? Yg sanggup tempuhi segala dugaan bersama2????? Adakah sy akan berjumpa dengan wanita yg bukan sekadar mencintai sy saje tp Allah s.w.t ugak???????? Seorang wanita yg bleh menjga maruah diri dan ugak keluarga???????? Mungkin itu satu fantasi sajie...tp ape yg saya pecaya DOA adalah satu rentasan bg sy....sentiasa berdoa kepada yang Esa.....bkn hanya ble ada masalah je kte meminta pertolongan dpd Allah tp kte kene sentiasa mengingati dan bertaqwa kepada Allah s.w.t.....sbb kte ibarat hnya peminjam dimana kte diberi rezeki dan oksigen untuk kte hdp dimuka bumi ni..... Maknanya cter Ayat-Ayat Cinta mengajar kte bahawa Cinta kepada Allah lebih tinggi dan cinta kte sesama ,manusia hanya la untuk ikatan di dunia ni saja..... Salam....

Saturday, July 10, 2010

~ Keliru.......

Aku sgt keliru nk wat pilihan samada nk keje atau smbng atau wat degree. Tp target aku nk ada sekurangnye degree dlm hpd aku nie.. Masa bkn tnggu kte kn tp kte kene kejar masa kn 2 aku ingat nk smbng study time2 muda nie ble dh umur meningkat nti byk komitmen lak ssh lak nk concentred kat study.. Tp ble pkr lak sayang lak nk berhenti keje sbb keje pn bleh dikatakn dh ok la skit walaupn keje2 biasa je kn..sume staf kat ofis aku sume good2 belaka..senang cite sume 1 kepala belaka x kira tua atau muda..2 wat aku senang berkerja kat sini. Gaji pn ok la walaupn xbyk pn bleh la aku hdp sbg seorg yg bujang nie..huhuhu. Tp ble pkr kembali x kn aku nk hdp dgn ada diploma je bkn x bersyukur tp hdp nie kte mesti ada perubahan ugakan kn..xkn nk hdp pada tahap sama je nti x ke mana ugk kte..kene ugak sentiasa pkr kehadapan biasala kte skang hdp dlm dunia serba moden N sentiasa bergerak laju nie..dgn ada degree sekurangnye leh ugak tingkatkan tahap hdp aku dr diploma nie. Tp ble study mesti nk pakai duit ugak kn sbb malas la aku nk ssh kan mak bapak aku nie..xkn nk mintak duit dr dorang lagi kn dh besar pjg nie..nk byr yuran pendaftaran lg,nk wat itu ini lg....ermmmmm.....2 wat aku dlm dilema lg nie..ok la setakat nie je wardah aku nie..salam

Tuesday, July 6, 2010

~ harapkn pagar...pagar mkn padi

haiiii......tau x mksd yg tajuk 2????? sy nk ckp ada sorg nie member sy 1 umh plak 2...ada 1 peristiwa sy berkenalan nga sorg bdk pompuan nie...biasala saje sy nk kwn2 nga bdk pompuan nie.. Bdk pompuan nie nga sy biasala msj or cl borak2 kosong..kami kenal dlm 2 mnggu mcm 2 la....Pada satu ari tiba2 bdk pompuan nie berubah sy pn x tau la npe....sy msj sepatah dia jwb sepatah mcm nk mengelak dr sy...xtau la npe....myb dia busy ke??? 2 la yg sy pkr kn....ble tgk cr dia msj mcm dia nk lari dr sy...x d nafikn sy suke bdk pompuan nie....lama ugk sy pkr npe dia mcm nk elak dr sy...sy mula syak msti ada org cite bkn2 kat dia nie (buruk2 kan sy)...tp xpe xada bukti lg....ble tnggu2 je br la sy tau rupa2 member umh sy nie ada hati ugak nga bdk pompuan nie.....bukti dh ada pn..xtau la sama ada dia yg buruk2 kn sy kat bdk pompuan 2......patut la bdk pompaun 2 mcm nk elak kn dr sy...xtau la pe yg dia cite kat bdk pompuan 2 pasal sy nie...tp xpe la walau pn sakit ugak hati nie tp sy terima la..bkn sbb mengalah tp mls la nk gaduh2 nie lg pn dia member umh sy gak....dia nk citer buruk pasal sy kat bdk pompuan 2 lantak la!!!!! janji sy tau sape diri sy nie......bdk pompaun 2 x tertipu nga dia sudah la..sbb sy kenal mcmane member sy 2......moral storynye jgn la tgk org luar je tp kene ugak tgk dalaman mcmane N jgn mudah pecayakan org..huhuhu...bye

Wednesday, June 23, 2010

~ Sesat di hutan.....

haiiiii........Ari nie sy nk smbng citer sy yang sesat kat hutan lak. Ingat x???? Peristiwa nie berlaku..ermmm..seingat sy la ms sy ting 4 pd ms 2 sy menyertai perkhemahan Pengakap peringkat kebangsaan di Taman Negara,Pahang. Sek sy m'hntr wakil seramai 15 org termsk sy la ms 2 sy br je ngah ambik kursus nk jd Pengakap Diraja. Kt sana Group kami di pecahkn pd 3 group dimana tiap group ada 5 org ble smpai kat sana kami di beri pelbagai kursus N taklimat tentang perkhemahan 2. Khemah lak kene wat sendiri menggunakan buluh sbb khemah pasang siap x dibenarkan biasala kan br syok skit...hehehe.

Perkhemahan 2 diadakan selama 5 ari je ( menahan azab berlawan nga nyamuk ). Sy lak kene msk Second group sbb sy jela yg senior kata kn..hehehe..biasa la tugas di bahagikan sama rata la kn br adil N saksama..Sy la yg kene wat khemah guna buluh lak 2 kuar segala urat-piurat ms ikat khemah N belah buluh ingat senang wat khemah guna buluh azab woooooooo!!!!!!!!!!!!. K ble tiba time msk pe lg sy cabut la..nk tau npe???????? sbb sy bab2 msk nie x reti sgt..huhuhu..yg reti melantak je. Biasala camping sadin N maggi jadi pilihan menu kte org sume....pe lg ble dh ready dinner kami melantak la dh penat2 wat khemah siang ari xdi mkn smpai kenyang mcm badak air lak..huhu.

K la..nie br nk msk citer yg nk sy citer 2 yg xdi br mukhadimah je..huhu..ms camping 2 pelbagai aktiviti ada tau nk pendek kn citer sy bgtau yg benda sy nk bgtau k. Time kami kene jalankan satu aktiviti survivr dimana kami di letak di satu tempat dlm hutan kami hanya dibagikn 1 parang,kompas N peta,lilin 3 batang N mancis 1 kotak berserta 1 belas air. Tp time 2 sy N 2 org lg wakil group kami la. Dimana kami perlu smpai ke titik pertemuan yg ditetap pd ms ditetapkan pe lg kami dengan bangga berjln la ye la kami bertiga dah biasa msk hutan nie ( x tau kesesatan akan tunggu kami )...huhuhu..dgn berpandu nga kompas N peta utk ke destinasi yg ditetapkn la. Kami berjalan sampai ari gelap pe lg wat unggul api la..kami bergilir2 berjaga tp sume x leh tido lak xtau npe mcm2 jenis citer dok kuar dlm perborakan kami..x tau ms ble kami terlelap lak...huhu... Ble ari dh siang kami trus berangkat la jalan punya jalan punya jalan..haii kami x smpai2 lg pelik ugak nie sume dh gelabah dh nie bc peta dh ok..xpe la mngkn dh dekat kot 2 cuma andaian dlm benak kami la.. Kami jalan lg tp rase dh jauh ble tgk peta rasenye kat sni titik pertemuan tp hampeh pn xada pape kami dh mula risau dh.

Nk cll mane ada pf dlm hutan nie..Rasenye kami dh sesat nie jauh nie kami kene bermlm lg la mlm 2..sbb ikut time 1 hari je dh smpai. Ble tgk2 peta dh ok bc pe yg silap lg..sume dh mati kutu dh bkn setakat kutu la mati segalanye la ( cuma x mati pucuk je )...hehehehe..Ble tgk blk kompas 2..ermmm..nk tau npe???? member sy yg sorg nie leh lak letak kompas terblk patut la kte org bc peta lain mcm je..heeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!! geram gler!!!!!!!!!!! Dia leh senyum3 kambing lak kte org rase mcm nk humbang dlm gaung je nasib baik anak org. Pe lg awal2 pg kte org gerak tg 1st kami kene cr anak sungai dlu sbb org tua2 kata ble sesat cr anak sungai akan jmp penghujungnyer... kami cr la anak sungai nasib jmp..kami ikut tepi alor sungai 2 pelahan2..jalan punya jalan punya jalan tiba2 sume terpandang pd 1 benda..nk tau pe dia????...tapak rimau msh panas2 lg mngkn pak belang 2 turun minum air kot...pe lg kami bertiga lari lingtang-pukang la kami trus naik atas batu N terpaksa berjalan ikut cerum..sambil mata dok intai pak belang hati kami dh dok dob-dab dh nie...harap2 x jmp pak belang la.. Kami pn dh xtau dh bape km dh kami trus jln...kami terpaksa minum air dr rotan...npe x caya??? bleh la potong rotan 2 akan ada air kuar ikut luras dia 2..sume dh penat dh termasuk sy la sbb jalan x henti2 kn..ari dh nk gelap dh sambil rilex2 kami terdengar sayup2 je dr jauh..sume dok tgk satu sama lain..dlm benak kami cuma pkr HANTU!! yela dlm hutan nie ble terdengar suara sayup2 x kn suara Yuna wat gig kot dlm hutan nie!!!!...hehehehe...makin lama makin dekat..pe lg sume dok sorok la dh mcm angguk2 lak kami dok sebalik pokok..tiba2 suara 2 dh dekat nga kami. Tp yg pelik bunyi suara mcm jantan je..kami cuma amati je suara 2..ermmm...cm penah dgr suara 2 yp dimana ye???? siap leh lak tergelak2 lak..ouhhhhh!!!! br sy cam suara 2..nk tau mcmane sy leh cam suara 2???? Sblm kami nk msk hutan ada seorg renjer hutan nie dia pesan kat kami jgn terlalu hpy2 sgt yela dh msk hutan 2 dh part fav kami sambil 2 dia tergelak2 ms ckp nga kami..2 la wat sy cam suara 2...rupa2 pakcik renjer hutan 2 cr kte org dh 3 ari dia org cr kami...Alhamdulillah kami di jumpai ugak akhirnye...dia 4 ari kami sesat pakcik 2 ckp tp rase cm br je...kami tiba kat kem dgr selamat..pe yg x leh belah sume bdk2 pengakap leh gelak ble kami smpai kat kem...SESAT tau dia ingat kte org g tgk wayang ke!!!!!.....2 peristiwa sy x leh lupa smpi ari nie tp paling x leh lupa jumpa tapak kaki pak belang yg msh panas2 lg..klu pak belang trus x tau la pe nk jd alamaknye sy dj jd arwah dh...hehehe...So teladan kat sini jgn ambik mudah dlm sume hal kte hendk lah sentiasa berhati2 N yg penting sentiasa rilex N sabar tau...K la sampai di sini je warkah sy dh ngatuk sgt nie..huhu...nk tdo nk bngn kol8 lak pg nie..salam!!

Sunday, June 20, 2010

~ Pasal diri ku...........................

A'kum sume..pe khabar???? sihat??? harap2 anda sume sihat2 slalu k...nama sy Rahman@man tp kat kg org pnggil sy Dome..hehehe. Sy pn x tau npe dorg pnggil sy nama 2 myb senang nk ingat kot kn @ senang nk sebut xpyh2 nk berbelit lidah. Umuq sy nk msk 24 thn dh tp still muda lg...hahaha..di lahir kn d kota bharu tp bandar x bharu2 pn still sama lg N sy xada adik beradik senang citer anak tunggal je. Ibu sy lak orgnyer simple je tp garang mcm rimau betina tp hati dia baik N bapak sy lak sorg yg slalu hapy2 gud lucky. Ibubapa sy ada wat bisnes skit2 bleh r tnggung family yg x beberapa besar nie...huhuhu. Sy lak sorg yg pendiam tp ble dh org dh kenal sy br dia tau sy nie jenis giler2 skit jenis suke gelak kuat. Sy simple je orgnyer x ada r handsome sgt tp manis ada...hehehehe...

Sy bersyukur sbb d lahir kn dlm family yg sentiasa menganbil berat pasal sy nie tp sy bkn anak manja k!. Tp zaman2 kanak2 nenek sy yg jaga sy sbb time 2 family sy busy br bk wat bisnes biasala mula nk niaga kn. So nenek sy r yg byk ajar sy mcmane nk hdp berdikari tau x b'gantung nga org. Sy kn anak tunggal kene sume benda msti kene wat sendiri kn x leh nk harap kn org lain nk hdp kn. Ok skang kte msk bab Minat sy lak@org puteh kata HOBBY..Sy suke main bola sepak N jungle tracking 2 hobi utama r ada lg hobi sampingan sy tau. Sy mula main bola..ermmmm..seingat sy ms darjah 2 smpai darjag 6 siap wakil sek lg tau. My fav position ada lah left back 2 pn cikgu soh sy main position 2 dia ckp sy suke berlari nk x nk sy kene main r. Ble dh sek menengah sy wakil sek ugak under 15 N 18 time 2 sy dh tukar position main Winger lak belah kanan pas 2 sy dapat wakil daerah kota bharu ke MSSK negeri kelate. Team yg paling sy minat adalah Barcelona FC..hehehe..yg team local msti r KELATE kn. Sy ugak suke jungle tracking tau ms sek sy lah raja jungle tracking@camping pantang dgr ada perkhemahan sy lah org 1st yg tawar kan diri nk g tau. dh byk gunung sy g dh dlm malaysia nie spt gunung tebu,gunung stong,gunung ledang cuma gunung kinabalu x g lg ikut hajat nk g tp x ada peluang la. Tp sy penah ugak sesat dlm hutan yg 2 nti sy citer lain kali k br suspen kn..hehehe..K la smpai setakat nie je la kte dakwat pn dh nk abiz nie...hahahahahaha ( lawak je)..salam!!